Tenniskids Rood / Oranje / Groen

 

Voor de jongste jeugdleden is er Tenniskids. Onze vereniging doet hieraan mee sinds de KNLTB er in september 2013 mee is begonnen. Door middel van tenniskids wordt er geprobeerd om het tennissen voor kinderen van 8 tot 14 jaar aantrekkelijker te maken. De kinderen spelen met speciale ballen, op een aangepast tennisveld met hun eigen telling. Er is een rood, oranje en groen competitie. De tennistrainer bepaalt welke kleur het beste bij een kind past. De tennistrainers hebben steeds meer kennis en vergelijkingsmateriaal opgebouwd om in te schatten in welke kleur kinderen het beste kunnen spelen.


 

Tenniskids Competitie GROEN

De categorie groen is voor jeugdspelers van acht t/m veertien jaar.

Elk team mag maximaal uit zes tennissers bestaan en minimaal uit vier. Er kunnen gemengde teams worden gemaakt – jongens en meisjes spelen door elkaar. Vanuit de Doelen zullen wij de teams groter maken, zodat uitval of verhindering van spelers beter kan worden opgevangen.


Dit is de laatste fase in de voorbereiding op ‘hele baan’ tennis. De kinderen zijn 10-11-12 jaar. Kinderen in deze leeftijd zijn groter en in staat om de hele baan te bestrijken. Technieken, tactieken en atletisch vaardigheden worden verder ontwikkeld. De wedstrijden worden weer wat langer en het wedstrijden spelen speelt een steeds belangrijkere rol. Er wordt gespeeld met een langzame groene bal die geschikt is voor tennis op een hele baan.

tenniskids groen

Er worden per competitiewedstrijd 4 enkelspelen gespeeld en 2 dubbels. Er wordt gespeeld met groene ballen. Er worden 2 sets gespeeld om 4 gewonnen games (start op 0-0) met een verschil van 2 games (bijv. 4-2, 5-3). Bij een gelijke stand van 4-4 in de set volgt een tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten). Indien een beslissende 3e set moet worden gespeeld, wordt deze vervangen door een beslissende wedstrijdtiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten). Het Beslissend Punt Systeem (bij 40-40 winnend punt) wordt toegepast.

Een competitiedag op zondag begint tussen 08.30 en 12.00 uur. Je kan zowel uit (omliggende verenigingen) als thuis wedstrijden spelen.

Klik voor een gedetailleerd speelschema op de KNLTB Competitie in de widget aan de rechterkant.

Speeldata Inhaaldata
Zondag 5 april 2020 Zondag 26 april
Maandag13 april 2020 (2de Paasdag) Zondag 3 mei
Zondag 19 april 2020 Donderdag 21 mei (Hemelvaartsdag)
Zondag 10 mei 2020 Zondag 14 juni
Zondag 17 mei 2020  
Zondag 24 mei 2020  
Maandag 1 juni 2020 (2de Pinksterdag)  

 

Tenniskids Competitie ORANJE

De categorie oranje is voor jeugdspelers van zes t/m dertien jaar.

In de tweede fase van Tenniskids wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. De kinderen leren nieuwe slagen en technieken die hen helpen om uiteindelijk te kunnen spelen op een grote baan. Er wordt gespeeld op een driekwartbaan (een volledige baan die in de lengte is ingekort tot 18 meter). Er wordt gespeeld met een oranje bal die geschikt is voor het spelen op een driekwartbaan (zachter en lichter dan een gele tennisbal). De wedstrijden worden steeds langer.

tenniskids oranje

Oranje speelt op een ¾ baan, de achterlijn ligt halverwege de servicelijn en baseline. Er worden enkels en dubbels (dus incl. tramrails) gespeeld, waarbij de dubbelpartner zoveel mogelijk van de eigen vereniging is.

De kinderen spelen om 4 gewonnen games en wordt het Beslissend Punt Systeem (BPS) toegepast bij een 40-40 stand. Bij een 3-3 stand in games wordt een beslissende game gespeeld (geen tiebreak). Serveren mag bovenhands en onderhands (als de bal maar niet eerst stuit), met een 2e servicebeurt als de 1e poging fout gaat.

De enkels en dubbels worden ‘ad random’ door een computerprogramma (Tenniskids planner) samengesteld. Er worden alleen partijresultaten door de Tenniskids coördinator bijgehouden zoals winnaar of verliezer. Iedere speeldag wordt een ploeg de dagwinnaar.

Elk team mag maximaal uit zes tennissers bestaan en minimaal uit twee.

Een competitiedag begint om ongeveer 9.00 uur en duurt voor oranje ongeveer 2,5 – 3 uur.
 Je kan zowel uit (omliggende verenigingen) als thuis wedstrijden spelen.

Speeldata voorjaar Rode en Oranje competitie 

Speeldata voorjaar 2020

Zondag 29 maart 2020
Zondag 5 april 2020
Maandag  13 april 2020 (2de Paasdag)
Zondag 19 april 2020
Zondag 17 mei 2020
Zondag 24 mei 2020
Maandag 1 juni 2020 (2de Pinksterdag)
Zondag 7 juni 2020

 

Speeldata najaar : 6-sep / 13-sep / 20-sep / 27-sep / 4-okt


 

Tenniskids Competitie ROOD

tenniskids rood

De categorie rood is voor jeugdspelers van vier t/m elf jaar.
In deze eerste fase maken kinderen kennis met het tennisspel. Ze leren de basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie. Ze maken kennis met leuke activiteiten en spelen korte wedstrijden. Er wordt gespeeld met een zachte rode bal op een minibaan (6x12 meter).

Rood speelt korte partijtjes op de minibaan om wie het eerst 7 punten heeft gehaald, dus 7-6 is einde partij, er worden geen games geteld. Serveren gaat om de beurt, mag bovenhands en onderhands (als de bal maar niet eerst stuit), met een 2e servicebeurt als de 1e poging fout gaat. Er worden geen standen bijgehouden, wel vindt er een deelnameregistratie plaats via de Tenniskids planner door de Tenniskids coördinator.

Planning

Een competitiedag begint om ongeveer 9.00 uur en duurt voor rood 1,5 – 2 uur;
Je kan zowel uit (omliggende verenigingen) als thuis wedstrijden spelen.
Elk team mag maximaal uit zes tennissers bestaan en minimaal uit één.

  • Speeldata voorjaar: zie oranje
  • Speeldata najaar: 6-sep / 13-sep / 20-sep / 27-sep / 4-okt