Bardienst Instructies

INSTRUCTIES VOOR WEEK(END)VERANTWOORDELIJKE EN BARDIENSTVRIJWILLIGERS

 Taken Bardienstmedewerker

Als bardienstmedewerker ben je de gastheer/gastvrouw van onze tennisvereniging. Je zorgt ervoor dat gasten en eigen clubleden zich welkom voelen in ons clubhuis en verzorgt de hapjes en drankjes die op de kaart staan. Verder reken je via pin met je gasten af en daarnaast zorg je ervoor dat de ruimte voor de gasten en eigen werkruimte opgeruimd en schoon is en de voorraad aangevuld blijft.

De instructies liggen in de map achter de bar, maar we adviseren je om ze van tevoren alvast even door te nemen.

Tijdens de dienst kan de week(end)verantwoordelijke (WV) gebeld worden als er problemen zijn. Het telefoonnummer van de week(end)verantwoordelijke is te vinden in KNLTB app- Club -Diensten. Als de laatste dienst eerder klaar is dan gepland bel je de WV om af te sluiten. Anders komt deze op de geplande eindtijd.

Als bardienstmedewerker mag je gerust een drankje (koffie/thee/fris) pakken. Alleen geen alcohol. Let er ook op dat er geen kinderen achter de bar mogen in verband met veiligheid.

Namens alle leden en de kantinecommissie alvast bedankt voor je hulp en veel plezier!  

 

Openen en draaien bardienst

De week of weekendverantwoordelijke (WV) opent de deur van de kantine met zijn/haar spelerspas en helpt met opstarten.

  • Doe de lampen aan, de 4 zwarte knoppen indrukken en op gezellige stand zetten. Ze zijn namelijk dimbaar (links naast de deur).  
  • Zet een leuk muziekje op, via de Ipad naast het koffiezetapparaat (zie handleiding in de map).  
  • Zet de koffiemachine aan (zie handleiding) geen water bijvullen ivm vaste wateraansluiting.  
  • Check of de theedoos gevuld is en indien nodig vul het aan (voorraad ligt in een lade onder het koffiezetapparaat). Idem voor koffie, melk, suiker etc..  
  • Kijk of de tafels en stoelen buiten droog en schoon zijn en of de bar en de tafels binnen schoon zijn. Zo niet, maak het schoon. Onder het afwas gedeelte in de keuken liggen doekjes, schoonmaakspullen, etc..  
  • Leg bierviltjes op bar.  
  • Check even of de frisdrank, wijn en bierlades en de bierfusten onder de tap allemaal aangevuld zijn en zo niet vul het aan zodat je niet mis grijpt. In de koelcel vind je alles gekoeld staan en er staat een “hondje” om kratjes, dozen wijn en bierfusten op te zetten en gemakkelijk naar de bar te verplaatsen. Houd de koelkast gedurende de bardienst op voorraad. Rode wijn staat onder de bier tap en aanvulling vind je in de kast in het berghok voor de koelcel.  
  • Glaswerk staat in kastjes aan de achterkant. Bierglazen naast en onder de tap.  
  • Vul de rechterwasbak in de bar, waar de borstels in staan met schoon water en een nieuw schoonmaakblokje voor het glaswerk als deze op is (voorraad ligt in de kast onder de tap). Al het glaswerk kan hierin afgewassen worden. Voor het verfrissen van het water kun je de kraan iets open laten. De linker wasbak is voor schoon water (naspoelen). Aan het einde van de bardienst alle glazen afdrogen met een glasdoek en weer in de kastjes zetten.  
  • De bierfusten zijn zo ingesteld dat iedereen kan tappen. Pak een glas, houdt deze schuin onder de schenktuit en trek de hendel van de tap in 1 keer naar beneden. Doe deze weer dicht als het glas ¾ vol is. Het schuimt namelijk nog na en we willen zo weinig mogelijk tap verlies. Nieuwe fusten staan onder de tap of in de koelcel. Verwisselen is niet moeilijk. Je drukt de hendel in en schuift het van het lege fust. Je haalt de plastic beschermhuls van het nieuwe fust en schuift de hendel erop en drukt deze naar beneden. Lege fusten in het berghok zetten.  
  • Door de week (met uitzondering tijdens toernooien en competitie) hoeft de tap niet gebruikt te worden tenzij er nog een restje in het fust zit (voel even aan het fust dan voel je het). Geen nieuwe fusten aansluiten als er geen competitie of toernooien gepland staan erna.
  • Zoals je kunt zien zijn er verschillende merken frisdrank/bier op voorraad. De lege flesjes kunnen verzameld worden in een rode cola krat rechts onder de bar. Als deze vol is gaat dit krat naar het berghok voor de koelcel. Daar kan het krat netjes uit gesorteerd worden in de verschillende lege kratten, als ze vol zijn kunnen ze retour naar onze leverancier.  
  • Voor verwerking afval gedurende de bardienst en ter afsluiting zie afvalinfo in de map.  

 

Extra klussen voor de bardienst op doordeweekse avonde

De avonden door de week zijn vaak rustig en dat geeft ons de kans om het schoonmaakwerk in de keuken bij te houden. Zeker na drukke competitieweekenden is dit echt noodzakelijk. Vandaar dat dit een extra taak is voor de bardienstmedewerkers van maandag t/m donderdag.

Maandag

Koellades in de keuken onder het werkblad opruimen en schoonmaken. Alle nog bruikbare producten kunnen naar de grote koelcel in een plastic bak zodat de koelwerkbank niet onnodig aan staat als er geen gebruik van gemaakt wordt. Produkten die tot het volgende weekend bewaard kunnen worden afdekken en voorzien van sticker met datum (stickers zitten in de map).

  • Alles afdekken met plastic.
  • Geen blikken in de koelkast
  • Producten sorteren
  • Producten over datum weg
  • Hapjes, gebak en andere overgebleven producten van de competitieteams weggooien.  

Dinsdag

Magnetron en oven schoonmaken  

Woensdag

Alle planken en werkbanken in de keuken schoonmaken en de roosters van de afzuigkap in de vaatwasser of in de afwasbak schoonmaken.  

Donderdag

Nespressomachine schoonmaken  

 

Sluiten van de bardienst

Aan het einde van de bardienst kondig je ongeveer een kwartier van tevoren de laatste ronde aan. Dit kan eventueel met de bel. Indien nodig leg dan even aan de gasten uit dat de kantine gaat sluiten. Laat je niet meer verleiden tot meer tappen of schenken. Tijdens doordeweekse diensten is dit om 23:15 uur. Sluiten om 23:30 uur. Dan komt ook de weekverantwoordelijke.

Als er geen spelers meer op de banen zijn en geen gasten in de kantine (bijvoorbeeld bij slecht weer) overleg dat met de weekverantwoordelijke of de kantine eerder gaat sluiten. In de weekenden en met toernooien en competities kunnen de tijden ook anders zijn. Kijk dan tot hoe laat de laatste bardienst duurt.

  • Haal alle vaat op van het terras en uit de kantine. 
  • Was de vaat af. Indien je de vaatwasser gebruikt lees de instructies. Doe het alleen als je meer dan 1 korf vaat hebt. Anders met de hand afwassen.  
  • Vul alle voorraad drank in de koellades aan.  
  • Maak de bar en de tafeltjes binnen en buiten schoon met een warm sopje.  
  • Ruim de keuken op, zet de apparatuur uit en maak alles schoon.  
  • Zet de bak met snoepgoed en de chips in de keuken uit het zicht.    
  • Zet de afgespoelde en gedroogde glazen weer terug in de bar kastjes. Alle kopjes, theeglazen etc. weer in de daarvoor bestemde lades onder het koffiezetapparaat.  
  • Plak een sticker met de datum op de aangebroken flessen wijn.  
  • Check altijd of alle schuifpuien afgesloten zijn.  
  • Verzamel de natte vaatdoeken en theedoeken en hang ze om te drogen uit over de kar in het berghok voor de koelcel.  
  • Doe de muziek uit en de lampen uit.  
  • Sluit samen met de week(end)verantwoordelijke af. Bel hem/haar bij afwijkend tijdstip.

Mocht je nog aanvullingen of tips voor de kantinecommissie hebben mail ze dan naar [email protected].  

 

Taken week(end) verantwoordelijke

Als weekendverantwoordelijke (wv) zorg je ervoor dat de bardienstmedewerker alle werkzaamheden kan uitvoeren achter de bar en weet waar instructies en handleidingen te vinden zijn. Loop deze samen door en help de bardienst op weg.

Zorg ervoor dat je gedurende de bardienst (telefonisch) bereikbaar bent voor vragen en calamiteiten.

Indien de bardienstleden niet op komen dagen, bel ze dan eerst en kijk of ze alsnog kunnen komen. Via de club-app bij club diensten, daar zie je wie er bardienst heeft. Klik door op zijn/haar naam, dan vind je het telefoonnummer van hem/haar. Wijs ze erop dat ze, indien ze niet komen, ze een boete van € 75,- ontvangen. Komen ze toch niet, dan bel Simon (06-23757293) of Petri (06-31070864), zij beheren de reserve barpool. Overleg met hen wat te doen. Lukt dat niet, kijk dan met de overige aanwezige leden of en hoe het probleem opgelost kan worden. Meld vervolgens per mail naar [email protected] de naam van degene die niet is komen opdagen.

Openen

  • Gebruik je pas om het alarm van de kantine af te halen. Zie instructie boven alarmpaneel naast de kantinedeur.
  • Open de kantinedeur en doe de lampen aan, de 4 zwarte knoppen indrukken links naast de deur (dimbaar).
  • Zet een leuk muziekje aan, via de Ipad naast het koffiezetapparaat. (zie handleiding in de map)
  • Kijk of alles netjes is achtergelaten, indien niet, meld het per mail aan [email protected]
  • Help de bardienstleden even op gang.
  • Zet de koffiemachine aan (zie handleiding) geen water bijvullen ivm vaste wateraansluiting.
  • Wijs ze waar de instructie bardienst ligt (map bardienst), hoe alles werkt en waar alles staat.

Sluiten

  • Koffiemachine: uitzetten (hij spoelt zichzelf dan schoon) zie handleiding.
  • Controleer of het tostiapparaat, het frituurvet, bakplaat schoon en uit is.
  • Kijk of buiten en binnen de tafels schoon en afgeruimd zijn, stoelen netjes rond de tafels. Bar netjes schoon, zowel de werkkant als de drinkkant.
  • Keuken schoon en opgeruimd.
  • Tap schoon.
  • Kijk of de frisdrank en bier aangevuld zijn in de barkoeling.
  • Vuile was loshangen in magazijn op rolcontainer.
  • Magazijn netjes en flesjes opgeruimd. De kassa kan aan blijven staan.
  • Doe de muziek uit.
  • Doe alle lichten in de kantine uit (4 zwarte knoppen).
  • Check of alle schuifdeuren dicht en op slot zijn.
  • Sluit de deur naar de kantine. Zet alarm erop.
  • Check de rest van het gebouw, toiletten doorgespoeld, kranen dicht.
  • Sluit zo nodig het hek.

Je kan de kantinecommissie altijd aanspreken of bellen als er vragen zijn. 
Telefoonnummers vind je voorin de map.